Drie speciale leden in de selectiecommissie voor de naam van de nieuwe school

Drie speciale leden in de selectiecommissie voor de naam van de nieuwe school


Omdat de nieuwe school een mijlpaal is voor heel Giethoorn, bestaat de commissie die de namen voor de nieuwe school beoordeelt niet alleen uit docenten en ouders. Drie 'prominente Gietersen' die al tientallen jaren geleden zelf waren verbonden aan de basisscholen beslissen ook mee over de top 3 waaruit uiteindelijk de schoolkinderen de definitieve keuze maken: Willy Henkel, Femmy Woltman en Tiemie Petter. Zij geloofden al heel lang in één school. Maar geen van hen had ooit gedacht dat het zó lang zou duren. Zestig jaar geleden werd er al over gesproken en nu gaat het dan echt gebeuren. De kinderen sporten inmiddels al samen en gaan straks eindelijk ook samen naar school. 
 
We spraken Coronaproof telefonisch af met de speciale commissieleden en vroegen onder andere waar zij op gaan letten bij het selecteren van de beste namen. Willy: "De naam moet passen bij het dorp en goed in het gehoor liggen.” Tiemie en Femmy vullen aan dat het een gevoel van saamhorigheid moet oproepen en je er vrolijk van moet worden. Het is wel een moeilijke opdracht om een originele naam te bedenken, maar we hopen op een naam waarbij we denken ‘die past helemaal’, als je die naam hoort dan denk je 'dat is de school'. Als het aan Femmy ligt wordt de school niet vernoemd naar een persoon. 'Dan weet over een paar jaar niemand meer wie dat was. Een neutrale naam is beter'. Dat de kinderen het eindoordeel mogen geven vinden ze hartstikke goed, zo wordt het hele dorp betrokken en de meeste stemmen gelden!
 
Zelf bewaren de commissieleden warme herinneringen aan de schooltijd die destijds heel anders was. 6 dagen per week naar school en 1x per maand op zaterdag vrij. Maar ze gingen graag naar school en genoten vooral van het speelkwartier, gym en het zingen.
 
Over de zogenaamde strijd tussen Noord en Zuid en of de nieuwe school voor meer verbinding zal zorgen, daarover verschilt men van mening. Het lijkt erop dat nieuwe inwoners de strijd min of meer werd aangepraat. Want natuurlijk wilde men graag de nieuwe kinderen op 'hun' school, zodat die kon blijven bestaan. Dat gevoel dat leeft al lang niet meer zo sterk, geeft Willie aan. Femmie heeft die zogenaamde strijd nooit begrepen. 'Het zit tussen de oren, die verbinding is er gewoon'. Gelukkig maar, want zo zegt ze: 'Met stenen kun je niet verbinden'. Maar dat er één school komt vindt elk van hen heel goed nieuws. En die school gaat Noord en Zuid nog beter met elkaar verbinden, daarvan is Tiemie overtuigd. 
 
Een laatste vraag: Wat mag er niet aan de school ontbreken?
"De parkeerplaats hoeft niet zo groot, laat de kinderen en hun ouders lekker op de fiets gaan!” aldus Tiemie. Maar dan is er volgens alle drie nog wel een zorg. De Beulakerweg is een drukke weg, het zou toch mooi zijn als er een veilige fietsroute komt door de polder,  in plaats van via de Beulakerweg. "En een gracht vanaf de Nering is helemaal mooi, dan kunnen de kinderen met de boot naar school," vult Femmie aan. Maar een veilige uitrit naar de Beulakerweg is wel het minimale dat geregeld moet worden. Het moet voor de kinderen zo veilig mogelijk worden gemaakt. Naast de veiligheid blijkt dat spel en ontspanning ook niet mag worden vergeten. Maar het allerbelangrijkste is dat iedereen zich prettig gaat voelen op de nieuwe school.
 
Suggesties voor een passende naam voor de nieuwe school? Iedereen mag meedenken!
Insturen kan nog t/m 9 april a.s. hier
 
N.B. bij het inzenden van een naam voor de school ziet de inzender van de nieuwe naam, te kiezen door de leerlingen, af van alle eventuele rechten rond deze naam