Giethoorn krijgt vanaf 2020 eigen officiële Dodenherdenking

Giethoorn krijgt vanaf 2020 eigen officiële Dodenherdenking


Het was 4 mei 2019, de klokken galmden in Giethoorn. Van kwart voor acht tot acht uur. Daarna 2 minuten doodse stilte op de begraafplaats. Twee heren, de klokkenluiders, komen hier elk jaar. En elk jaar weer vragen zij zich af: ‘Waarom zijn wij hier alleen?’

Het luiden van de klokken gebeurt op verzoek van de gemeente Steenwijkerland. Maar anders dan elders in de gemeente, is er geen officiële gezamenlijke herdenking in het dorp. Maar daar komt verandering in. Vanaf 2020 – het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid viert – krijgt Giethoorn een officiële dodenherdenking. Dankzij een groep betrokken vrijwilligers vanuit verschillende organisaties in Giethoorn en Dwarsgracht die samen de herdenking gaan organiseren.

't Gieters Belang is niet een van de organisatoren, maar wij hebben geholpen met het opstellen, verspreiden en analyseren van een interessepeiling voor de herdenking. Immers, men wilde graag vooraf weten of er voldoende belangstelling is voor een 'eigen' Dodenherdenking. Dat blijkt zeker het geval. Meer dan de helft van degenen die de enquête hebben ingevuld, is van plan om naar de herdenking te komen. Onder hen ook (jonge) ouders die hun thuiswonende kinderen graag mee willen nemen.

Voldoende interesse dus. En de enquête liet ook duidelijk zien dat de begraafplaats als locatie het meest geschikt wordt geacht en leverde diverse suggesties op voor de invulling. Bovendien gaven veel mensen spontaan aan dat ze het een heel goed initiatief vinden en diversen boden zelfs hun hulp aan als vrijwilliger.

Ook Gemeente Steenwijkerland is enthousiast en burgemeester Rob Bats heeft al aangeboden graag een rol te vervullen tijdens de komende herdenking op 4 mei 2020.