Daarom Meester Henkelplein

Daarom Meester Henkelplein


Daarom Meester Henkelplein

De heer Henk Henkel, bekend in Giethoorn als Meester Henkel, was een sociaal bewogen mens.

Samen met zijn vrouw kwam hij in 1957 in Giethoorn wonen en kreeg een aanstelling als bovenmeester van de Zuiderbasis school. Door de uitbreiding van de school kreeg hij personeel en werd hij directeur. Een functie waaraan hij erg moest wennen: als echt mensenmens stond hij veel liever voor de klas. En op zijn geliefde schoolplein, tussen de kinderen. Daarom past het zo mooi om juist een plein naar hem te vernoemen.

Door zijn sociale bewogenheid, zichtbaar in school en zeker ook buiten school, is hij nog steeds een persoon met veel aanzien en respect. Ook na zijn overlijden in december 2018.

Aanzien heeft hij verworven door zijn betrokkenheid bij de hele Gieterse bevolking. Vanuit zijn functie als bovenmeester heeft hij altijd alles uit de kinderen weten te halen, op een enthousiasmerende manier. Gedurende maar liefst 31 jaar tijd heeft hij meerdere generaties Gieterse kinderen mogen onderwijzen die dankzij zijn inspanningen, kansen hebben gekregen en benut om zich verder te ontwikkelen.

Vergaderingen vonden bij hem thuis plaats. Hij had  als niet-Gieterse, snel een plek verworven in het dorp. Door zijn karakter, betrokkenheid en enthousiasme.

De heer Henkel maakte geen onderscheid. Hij was er voor iedereen. Zijn grondhouding was positief: hij vond iedereen “een aardige man” en benaderde altijd iedereen op een positieve wijze. Hierdoor kreeg hij veel voor elkaar voor individuen en voor de gemeenschap.

Zijn buitengewone interesse in niet alleen zijn naaste omgeving, maar alle wereldse onderwerpen, maakten hem een zeer belezen man. Met een eigen bibliotheek voor allerhande boeken.

Hij is 30 jaar voorzitter geweest van de gymnastiekvereniging en de schaatsvereniging en heeft ook  vanuit deze rollen veel betekend voor de gemeenschap.

Zijn buitengewoon gevoel voor rechtvaardigheid, zijn standvastige karakter en zijn gemeenschapszin maakten de heer Henkel een bijzonder geliefd mens tot op de dag van vandaag.

De heer Henkel staat bij de Gietersen nog steeds bekend als “Meester Henkel”. Hij heeft onmiskenbaar een belangrijke positieve invloed gehad op de Gieterse gemeenschap.

Als dank voor zijn bijdrage van de ontwikkeling in het dorp en als voorbeeld voor de toekomstige generaties, heeft ’t Gieters Belang zich hard gemaakt voor het omdopen van het plein achter restaurant Het Centrum in Meester Henkelplein. Vrijdagmiddag 23 augustus jl. was het eindelijk zover en heeft wethouder Scheringa in het bijzijn van de familie Henkel en vele belangstellenden het officiële Meester Henkelplein onthuld.