Toerisme Giethoorn moet weer in balans

Toerisme Giethoorn moet weer in balans


Gietersen zijn niet tegen toerisme, maar de balans is zoek in het Venetië van het noorden. De nieuwe omgevingsregisseur Bert Kleen is al betiteld als 'de redder in nood', maar zo ziet de Zwollenaar zichzelf absoluut niet.

Vieze luiers in de brievenbus, een Chinees in de keuken bij een ondernemer thuis of slingerend op een fiets over de provinciale weg waar auto's 80 en harder rijden. Om over filevaren in de Dorpsgracht, parkeerplaatsen en bermen die op hoogtijdagen uitpuilen van de auto's en de deplorabele staat van beschoeiing en Binnenpad nog maar te zwijgen. En dan kopen Chinese investeerders ook nog eens panden op in het toeristische waterdorp. 

Drie dagen

Ik heb geen belangen in Giethoorn, dat scheelt

Bert Kleen

Werk aan de winkel in Giethoorn voor de omgevingsregisseur. Die taak is sinds begin deze maand weggelegd voor Bert Kleen uit Zwolle. Zijn werkweek telt twee 'Zwartewaterlanddagen', drie dagen zijn gereserveerd voor buurgemeente Steenwijkerland waar hij is aangesteld als omgevingsregisseur voor Giethoorn. 

Hij is al betiteld als 'de redder in nood'. Zo ziet Kleen zichzelf absoluut niet. ,,Maar het feit dat ik hier ben zegt al genoeg over de urgentie. De gemeente Steenwijkerland heeft mij aangesteld omdat er echt wat moet gebeuren aan de spanning tussen toerisme en leefbaarheid."

Visie

Aan de omgevingsregisseur om na de zomer met een visie te komen: welke kant moet het op met de 2.700 zielen tellende trekpleister in de Kop van Overijssel? Kleen: ,,Het toerisme is enorm toegenomen en het gedrag van toeristen baart een aantal inwoners zorgen."

Het toerisme kunnen we niet tegenhouden, maar wel reguleren. Het moet wel leefbaar blijven in Giethoorn

Evert van Dijk

Hij heeft naar eigen zeggen zijn 'vingers nog niet achter' de Gieterse zorgen. Gesprekken met inwoners ('ik word overal gastvrij ontvangen, maar Gietersen nemen geen blad voor de mond'), ondernemers en vertegenwoordigers van verenigingen moeten ervoor zorgen dat Kleen een beeld krijgt van 'hoe Giethoorn werkt'. ,,De beelden moeten nog ingekleurd worden."

Brandbrief

De aandachtspunten van de omgevingsregisseur komen grotendeels overeen met de pijnpunten die 't Gieters Belang noemt in een brandbrief aan Steenwijkerlands college. Voorzitter Evert van Dijk van 't Gieters Belang: ,,Het toerisme kunnen we niet tegenhouden, maar wel reguleren. Het moet wel leefbaar blijven in Giethoorn." Als voorbeeld noemt Van Dijk de drukte met Pinksteren. ,,Het pad is dan zo vol, als er iets gebeurt kunnen hulpdiensten er niet door."

Cees van Groeningen hoopt dat er snel regelgeving komt om Giethoorn leefbaar te houden.© Martijn Bijzitter
 
Cees van Groeningen hoopt dat er snel regelgeving komt om Giethoorn leefbaar te houden.© Martijn Bijzitter © Wilbert Bijzitter

Kleen neemt alle informatie uit de gesprekken en bijeenkomsten van politieke partijen tot zich. Zo ook de suggesties die onlangs tijdens een VVD-bijeenkomst zijn gedaan voor een wandelpad op palen en parkeren aan de rand van het dorp. ,,Laat het dorp maar ventileren", moedigt belangenbehartiger Van Dijk aan. Kleen: ,,Ik gooi een vangnet uit en kijk wat ik ophaal."

Grens bereikt

Wat de omgevingsregisseur - 'ik heb geen belangen in Giethoorn, dat scheelt' - sinds zijn aanstelling al wel heeft geproefd, is dat de inwoners niet tegen het toerisme zijn. ,,Maar ze ervaren wel dat er een grens is. Het dorp moet wel voor de Gietersen blijven."

Kleen kent de beelden van Giethoorn die scoren op sociale media. ,,Er leven heel veel beelden, maar wat zijn de feiten? Hoeveel toeristen komen er eigenlijk? Waar blijven ze 's nachts? Komen ze op de bonnefooi of georganiseerd? Als je een beeld wilt krijgen, moet je feiten hebben." 

Ander aandachtspunt voor zowel de omgevingsregisseur als 't Gieters Belang is de permanente bewoning langs de Dorpsgracht. Gietersen vrezen leegstand nu Chinese investeerders een flink aantal panden hebben gekocht. En op beider lijstje prijken onder meer beschoeiing, Binnenpad en bewegwijzering.

Enkels

Tijdens een wandeling over het Binnenpad, het pad langs de bekende Dorpsgracht in Giethoorn-Zuid, geeft de omgevingsregisseur zijn oren en ogen goed de kost. Maakt onder meer foto's als voorzitter Van Dijk hem wijst op 'Chinese' panden en enorme scheuren in het asfalt, goed voor een handvol verstuikte enkels op drukke dagen. Van Dijk: ,,Hier gaan dus tienduizenden mensen over heen, dat kan natuurlijk niet.



laatste nieuws