Wat een drokte?!

Wat een drokte?!


Als je ergens in Nederland op pad bent, en er wordt je gevraagd waar je vandaan komt is het antwoord natuurlijk: “Uit het prachtige Giethoorn”. “Daar is het wel druk  of niet ? “ is vaak de vervolgvraag. Tja,  welk antwoord geef je dan ?

Wat is drukte ? Drukte is een relatief begrip. Wat de één als druk ervaart, zal de ander wellicht als gezellig ervaren. Voor weer een ander mag er wel wat meer vertier zijn. En als je als ondernemer  nog niet al je boten hebt verhuurd, of je restaurant/ vakantiechalet zit nog niet vol, ervaar je het wellicht anders. Daarbij kan het zijn dat de ene  “overlast” ervaart als gevolg van toeristisch bezoek, maar een ander in zelfde feit geen probleem ziet, of het wel gezellig vindt.

Het ervaren van drukte is veelal aan persoon, plaats en tijd gebonden en hangt af van je eigen stemming, woongebied of activiteit. Het maakt ook nogal uit waar je woont en wat je rond je huis waarneemt.

Als ’t Gieters Belang stellen we ons vaak de vraag of het té druk wordt in het dorp.

We krijgen daar veel opmerkingen van onze leden over. Om de goede antwoorden te geven op beleidsvragen van de autoriteiten en vooral ook de signalen van onze leden goed te duiden willen we het liefst een zo feitelijke en genuanceerd mogelijke analyse. Gelukkig komt er meer en meer info beschikbaar.

Diverse metingen en rapportages wijzen uit dat er de afgelopen periode ca 1,5 miljoen bezoekers op jaarbasis naar Giethoorn komen. Op basis van camera-registraties en een tweetal ontwikkelde tools komen naar schatting op meerdere dagen per jaar tussen de 20- en 30- duizend bezoekers naar Giethoorn.

Metingen wijzen ook uit dat op een 40-tal dagen het gedurende langere tijd file-varen in de gracht is.pieken1.jpg

De metingen laten grote verschillen tussen piekdagen en rustige dagen zien. Dat wisten we natuurlijk al, maar nu hebben we er eindelijk getallen bij. Dat maakt Giethoorn wel meer vergelijkbaar met bijvoorbeeld de kustgemeentes.

pieken2.png

Wellicht zijn de cijfers niet absoluut te nemen, maar ze zijn zeker betrouwbaar genoeg om een indicatie te geven. In het perspectief van veel andere dorpen, steden met toeristenbezoek is Giethoorn op basis van de jaarlijkse bezoekersaantallen niet uniek.

Helaas geven de cijfers geen antwoord op de vraag of het druk/ te druk is.

Op basis van landelijke planningen en ramingen mag verwacht worden dat er een verdere groei van het toerisme in Nederland zal ontstaan, en daarmee naar verwachting ook in Giethoorn.

Wat ook duidelijk is dat er steeds meer e-bikes, fat-bikes, fietsen, campers, Sup’s, grotere sloepen enz. komen en het gedrag van bezoekers anders is dan in het verleden, mede door  de komst van gasten uit andere (verkeers)culturen.

Concreter kunnen we het bijvoorbeeld maken wanneer we naar het parkeren kijken. Parkeerplaatsen die vol zijn, wegen die geblokkeerd zijn, verkeerd geparkeerde auto’s of honderden campers die heen en weer rijden om de beste plek te zoeken. Het in toenemende mate parkeren in de bermen van aan en afvoerwegen aan beide kanten van het kanaal en bijv. de Kerkweg, Bramen/ Deukten enz.

De veiligheidsdiensten geven aan op dit moment nog geen bereikbaarheids-issues te zien of een toename van incidenten/ongelukken. Aan de andere kant zijn er jaarlijks meerdere ongelukken op het fietspad langs de Provincialeweg, en vele tientallen bijna ongelukken op bijv. de kruisingen bij de Zuiderbrug (Koppersbrug ), bij de school/ Deukten of de aansluiting met de Bartus Warnersweg.

En hoe je het ook wendt of keert, meer mensen betekent meer kans op ongelukken of gezondheidsincidenten. Er komt een moment dat het kritische punt bereikt gaat worden. Voorkomen is dan beter dan genezen.

‘t Gieters Belang maakt zich sterk voor de leefbaarheid in Giethoorn. Die optimale leefbaarheid kan op lange termijn alleen blijven wanneer alle belangen van inwoners, ondernemers en bezoekers met elkaar in evenwicht zijn. Daarbij moeten we open staan voor het algemeen belang, maar moeten ook zeker de (terechte) overlastvragen van bewoners niet worden veronachtzaamd. Dit zal af en toe best wrijven maar we kunnen de ogen niet sluiten voor ( toekomstige) risico’s en overlast.

‘t Gieters Belang denkt dat bezoekersstromen zich slecht laten sturen, waarbij je jezelf ook kunt afvragen of we dat zouden moeten willen. In andere plaatsen in de wereld lopen vele experimenten, en de ervaringen zijn zacht gezegd teleurstellend. Wij, de inwoners en ondernemers in  Giethoorn, de gemeente zijn te klein om het wiel helemaal zelf uit te vinden.

En laten we onder ogen zien dat het goede voorzieningenniveau in een relatief klein dorp bestaat bij de gratie van onze gasten. Dat zullen we moeten koesteren.

Wat wel kan is dat we leren van andere plaatsen. Kijken hoe die omgaan met issues rond parkeer- en geluidsoverlast, hospitality en begeleiding van bezoekersstromen.

20- tot 30-duizend bezoekers op een dag, met een piek tussen 11 en 16 uur mag wat ons betreft best iets meer worden vergeleken met een grootschalig evenement. Bij een evenement vinden we het heel gewoon wanneer bezoekers worden begeleid en veiligheidsdiensten/ hulpverlening stand-by staat.

Naar aanleiding van de vele mediaberichten over Knokke, Texel etc. en natuurlijk de komkommertijd zijn we ook dit jaar weer verschillende malen benaderd door nieuwsmedia. Daar zullen we aan moeten wennen, want dat zal wel een jaarlijks ritueel worden. Verslaggevers lopen rond in het dorp en moeten  met een item terugkomen bij de redactie. Willen we de juiste berichtgeving dan zullen we ze ook te woord moeten staan. Daarbij zal het moeilijk genoeg zijn om vooringenomenheid en sensatiedrang te nuanceren, maar tegelijkertijd de juiste boodschap in de uiteindelijk geselecteerde 20 seconden statements te brengen.

Media brengt graag artikelen over botsende bootjes, en te grote drukte. Wij denken dat er ook een ander verhaal verteld mag worden. Een verhaal waarin belangen worden gewogen, zonder zowel de voordelen van de vele bezoekers te kort te doen, maar de onvermijdelijke excessen niet te ontkennen.

Onze boodschap is daarbij met name ook gericht aan overheden om vooral ook aandacht aan bezoekersstromen en veiligheidsrisico’s te geven (zie onze brief aan veiligheidsregio). Dit om met de kennis en ervaringen uit andere dorpen/steden, voldoende middelen (geld/personeel) beschikbaar te stellen zonder dat het beeld ontstaat “dat Gietersen het onderling toch nooit eens zijn” en “altijd wel wat te mekkeren hebben” zoals wij meerdere keren van diverse volksvertegenwoordigers hebben gehoord.

Voor meer achtergrond info: bekijk onze andere nieuws- en achtergrondartikelen of neem contact met ons op.

Als ’t Gieters Belang willen we toch echt uitstralen dat we samen met alle betrokkenen, (inwoners, ondernemers en overheden) aan een leefbare en goede toekomst voor Giethoorn willen werken.



laatste nieuws